200+ positieve reviews

Dagje uit in Delft? Dit zijn de 5 must-do’s

Ga je binnenkort een dagje naar Delft? Zeker doen! Want deze historische stad heeft gezellige terrassen, musea waar je u tegen zegt en unieke parels die je nergens anders ziet. Of je nu in de zomer of winter komt, de onderstaande 5 tips zijn jaarrond te doen in Delft. 

Dagje uit Delft

1. Ontdek Vermeer

Je komt het overal in Delft tegen en dat is ook niet zo gek als je nagaat dat Vermeer in Delft woonde. Wanneer hij precies geboren is, weten we niet. Een ding weten we wel: een bezoek aan het Vermeer Centrum is zeker de moeite waard. Maar er is meer! Bezoek de plek waar hij heeft gewoond, bewonder zijn gedenksteen in de kerk en struin door het Straatje van een van zijn beroemde schilderijen. 

2. Delfts blauw

Wat ooit begon als goedkoper alternatief op porselein is inmiddels uitgegroeid tot een iconisch symbool. Niet alleen van Delft, maar grotendeels voor Nederland. Snuif de geschiedenis op in De Koninklijke Porceleyne Fles (ofwel Royal Delft) en bewonder de vele kunstwerken. En krijg een masterclass in het beschilderen. Iets minder creatief aangelegd? Je kan er ook kant-en-klare kunstwerken en tegeltjes kopen. Het museum is (vrijwel) elke dag geopend van 9 uur tot 17 uur.

3. Leef je uit op de zaterdagmarkt

Omschreven als een typisch stukje Nederland: de zaterdagmarkt in het centrum van Delft. Elke week verzamelen er zo’n 50 kramen. Van de kaasboer tot aan petjes en verse stroopwafels. En vlak naast de kanalen is het een idyllisch gezicht – zeker als de zon schijnt! Maar ook met regen is het zeker de moeite waard. En de kers op de taart? De markt eindigt pal naast het plein met gezellige terrassen.

4. Struin door de hofjes

Delft kent veel ‘geheime’ plekken, zoals Klaeuwshofje. Wordt in één klap teruggenomen naar 1605 toen de huisjes gebouwd zijn. Het naar de bierbrouwerij vernoemde hofje is open voor publiek en zeker een bezoek waard. Midden in het hofje heb je een perfect uitzicht over de vele kerktorens van de stad en ben je in een oase van stilte. Wellicht hoor je hier en daar een kat miauwen die een aai komt halen… 

De huisjes zijn gebouwd door een echtpaar en werden bewoond door alleenstaande vrouwen. Inmiddels hebben de huidige bewoners een stuk prettigere woonomgeving, want in de jaren 90 hebben ze van elke twee huisjes, één gemaakt – waarbij de overbodige voordeuren bewaard zijn gebleven. Bezoek ook de andere hofjes, zoals Prinsenhof, het Bagijnhof en het Hofje van Pauw.

Dagje uit Delft

5. Stadhuis en Nieuwe Kerk

Het Stadhuis van Delft, met zijn charmante rode luiken, lijkt wel uit een sprookjesboek te komen. Binnenin fluisteren de muren misschien wel de geheimen van oude stadsvergaderingen.

Dan, op een steenworp afstand, de majestueuze Nieuwe Kerk. Met zijn toren die hoog boven Delft uittorent, zou je bijna denken dat ze in Delft de wolken wilden aanraken. En voor degenen die zich jong genoeg voelen: de klim naar de top is een avontuur op zich en biedt een uitzicht dat je niet snel zult vergeten. Oh, en een leuk feitje: Willem van Oranje, de ‘vader des vaderlands’, heeft hier zijn laatste rustplaats gevonden.

Leer Delft kennen met een van onze food tours

Wil je Delft écht proeven en beleven? Dan is een food tour in Delft bij Bike & Bite een absolute aanrader. Terwijl je wandelt door de pittoreske straatjes van Delft, trakteert Bike & Bite je op heerlijke lokale lekkernijen. En voor de kunstliefhebbers onder ons: er is een speciale Vermeer tour! Dus, combineer cultuur met culinair en ontdek Delft op zijn best. Smakelijk wandelen!

Book Now